5.On May 28th,1998 I was driving my 13-year-old daughter and 14-year-old son to school.Unfortunately my car crashed with a truck.All three of us were critically injured.Stacey's brain injury was the most severe.Despite all attempts to save her,she died two days later.When I became conscious,I heard my husband talking to the organ donor coordinator(器官捐助協(xié)調員).
We knew that Stacey would want that because that's the kind of person she was.She always wanted to assist people.She was always smiling and brought so much joy to others.She was friendly and enjoyed writing stories and poetry.
It has been a comfort to know that Stacey lives on in the lives of others.I have even met the family of one of Stacey's kidney recipients (接受人).This little girl was 6 years old at the time of the transplant.She was suffering from Nephrotic Syndrome.I saw pictures showing the effects of the Nephrotic Syndrome and the pictures of her after the transplant.Theyalready showed an amazing difference.We correspond every year through letters,cards and pictures.The girl is doing really well at school and will be graduating from high school next year.I am so grateful that we have this relationship.I also feel relieved that my daughter has made so great a difference to a person's life.
Over the years,I have had some kind of contact with all of the recipients except the heart recipient.I'm very sorry for that.I would love to hear something from the heart recipient's family.There are so many things that I wonder about her.I wonder if she is anything like Stacey.Does she smile all the time?Does she enjoy writing stories and poetry?I do hope that they can contact us!
I feel guilty because I was the one driving in the accident which caused Stacey's death.I also feel proud that my daughter has helped so many people.
18.When did Stacey die from the traffic accident?D
A.On May 28th,1998 B.On May 29th,1998
C.On May 31st,1998 D.On May 30th,1998
19.What does the underlined word"They"refers to?A
A.The pictures taken after the transplant.
B.The people who received the organs of Stacey.
C.The people who cared for the girl in the hospital.
D.The pictures showing the effects of the Nephrotic Syndrome.
20.What is the writer's attitude towards her daughter's organ donation?C
A.Grateful B.Dissatisfied C.Proud D.Guilty
21.What has the writer been looking forward to doing?D
A.Contacting the kidney recipient's family.
B.Visiting kidney recipient's family.
C.Getting paid from the heart family.
D.Seeing the heart recipient.
分析 作者講述了女兒在車禍中去世之后,把她的器官捐給需要的人,讓她的生命得以延續(xù).
解答 DACD
18.D 細節(jié)題.根據(jù)第一段第一句話On May 28th,1998 I was driving my 13-year-old daughter and 14-year-old son to school可知,以及she died two days later可知,女兒是在5月30號去世的,故選D.
19.A 猜測題.根據(jù)上一句I saw pictures showing the effects of the Nephrotic Syndrome and the pictures of her after the transplant我看到圖片顯示 Nephrotic Syndrome 對人的影響,也看到了器官移植后的照片,所以此處they指的就是照片.故選A.
20.C 態(tài)度觀點題.根據(jù)文章最后一句I feel guilty because I was the one driving in the accident which caused Stacey's death.I also feel proud that my daughter has helped so many people.可知作者對于女兒能幫助到別人感到很自豪,故選C.
21.D 推理判斷題.根據(jù)第四段 最后三句Does she smile all the time?Does she enjoy writing stories and poetry?I do hope that they can contact us!可知作者一直希望見到接受女兒心臟移植的人,想知道對方的情況,故選D.
點評 考查學生的細節(jié)理解和推理判斷能力.做細節(jié)理解題時一定要找到文章中的原句,和題干進行比較,再做出正確選擇.在做推理判斷題時不要以個人的主觀想象代替文章的事實,要根據(jù)文章事實進行合乎邏輯的推理判斷.